Vandaag iets met... Pompoen

25-10-2014 21:45

Oranje en zwart zijn de kleuren van All Hallows Eve, dat ooit begon in het oude Engeland. De nacht dat  geesten van de doden over de aarde dwalen. Inmiddels is deze nacht beter bekend als Halloween. Oranje en zwart dus, vandaar dat de oranje reuze pompoen gebruikt wordt om een zogenaamde jack o lantern  te maken. Hoe dát in zijn werk gaat, verwijs ik je graag naar de deze link  Ik houd me liever bezig met het bereiden ervan.

                            

Eerst wat theorie over de pompoen;

De pompoen is familie van de komkommer, courgette en meloen en groeien over de gehele wereld. Er zijn nog veel meer ‘familieleden’ waarvan de bekendste patisson, oker en kalebas zijn.

Er zijn veel soorten pompoen zoals de butternut (flespompoen), de muskaatpompoen en de spaghettipompoen (waarvan het vruchtvlees bestaat uit lange draden, vandaar de benaming) de bekendste zijn.

 

 

De schil van een pompoen is keihard en dus oneetbaar. Dat heeft ook zo zijn voordelen ; de pompoen is lang houdbaar. Maar eenmaal aangesneden is het zaak de pompoen zo snel mogelijk te verwerken. De smaak gaat achteruit en schimmel tast de pompoen snel aan. Of je koopt kleine pompoenen of je gaat een dag in de keuken staan om verschillende recepten te proberen

Om door de harde schil te komen kan je de pompoen drie minuten in je magnetron doen. Prik er wel een paar gaatjes in om de hete lucht te laten ontsnappen. Laat de pompoen daarna een paar minuten staan om te rusten. De pompoen is nu wat makkelijker door te snijden en verder te verwerken. Is je magnetron te klein? Dan zit er niets anders op dan het mes er in te zetten.  Heb je eenmaal de pompoen in parten gesneden en de pitten verwijderd (wel bewaren hoor!) dan kan je de schil eraf snijden of je legt de parten 10 minuten in een oven van 160 graden. Even aflaten koelen en je trekt de schil er zo vanaf

De pitten kan je wassen en daarna drogen en in je tuin strooien. Ben je volgend jaar verzekerd van een jungle aan pompoenplant. Of je kan ze doppen en opeten net als zonnepitten.

Genoeg theorie? Gaan we nu koken.

Pompoensoep

·         1 kilo pompoenvruchtvlees

          1 grote ui gesnipperd

·         1 tak rozemarijn

·         5 takken tijm

·         1 sinaasappel in vieren gesneden

·         3 liter kippen of groentebouillon

          2 kaneel stokjes

·         2 sternanijs

·         Crème frâiche

·         Knoflookcrouton

Fruit de ui glazig en voeg pompoen, rozemarijn, tijm, sinaasappel, kaneel en steranijs toe.

Laat even zachtjes meebakken, blus af met de bouillon en laat dit op een zacht vuurtje pruttelen tot de pompoen helemaal goed gaar en zacht is. Maak ondertussen de crouton door een stokbroodsneden te besprenkelen met olijfolie en in te smeren met knoflook. Bak de croutons knapperig inde oven op 160 graden. Vis de kaneel en steranijs uit de soep. Pureer de soep in een blender of met een staafmixer en breng op smaak. Serveer in mooie borden garneer  met een beetje crème frâiche, vers gemalen nootmuskaat en de crouton.

Als je kleine pompoentjes gebruikt, kan je de soep serveren in een uitgeholde pompoen. Het vruchtvlees gebruik je dan voor in de soep

 

Geroosterde flespompoen met pesto van pompoenpitten

 

·         1 middelgrote flespompoen

·         extra vergine olijfolie

·         een paar blaadjes salie

·         25 gr pompoenpitten

·         1 teentje knoflook

·         een klein bosje platte peterselie

·         25 g halfgedroogde tomaten

·         1 kleine gedroogde Spaanse peper, verkruimeld (naar smaak)  

·         25 g versgeraspte Parmezaanse kaas

·         25 g Pecorino

·         3-4 eetlepels extra vergine olijfolie

·         Citroensap

 

Verwarm de oven voor tot 200. Snijd de pompoen in grote parten, haal de pitten eruit en leg ze op een bakplaat of in een grote ovenschaal.Bestrooi met peper, zout en salieblaadjes en besprenkel met olijfolie. Rooster in de voorverwarmde oven tot de parten zacht zijn, ongeveer 35-40 minuten. Schep de olie er halverwege de baktijd nog eens overheen. Lekkerrrr… Maak intussen de pesto. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan. Let erop dat ze niet verbranden. Mix in een keukenmachine de pompoenpitten, knoflook, peterselie, tomaat en Spaanse peper tot een stevige pasta. Voeg de kaas toe en dan de olie, genoeg om een smeuïge pesto te maken. Proef de pesto en voeg een beetje citroensap toe om de smaak iets op te frissen.

 

Pompoenlasagne

 

·                     2 Eetlepels Olijfolie

·                     1 rode paprika in reepjes

·                     500 gram pompoen

·                     800 gram tomatenblokjes (blik)

·                     1rRode chilipeper fijn gesneden met of zonder zaadjes

·                     1 ui gesnipperd

·                     1 teen knoflook

·                     200 gram spinazie

·                     250 gram ricotta

·                     1 pak lasagnebladen

·                     Grana Padano (vers geraspt)

·                     pijnboompitten

 

 

 

 

Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de olie in een koekenpan en bak de knoflook, ui, chilipeper en rode paprika eventjes aan. Schep de pompoen er voorzichtig door en laat dit ca. 3 min. even staan op middelhoog vuur. Schenk de tomatenblokjes erbij en breng aan de kook. Kook de saus ca. 5 min. Voeg de helft van de ricotta toe en voeg naar smaak peper en zout toe. Voeg ook je spinazie nu toe en roer totdat je spinazie geslonken is. Schep een beetje saus in een ingevette ovenschaal. Dek af met een laag lasagnebladen. Schep hier een beetje tomatensaus op en maak zo met de rest van de lasagnebladen en saus meer lagen. Eindig met een laag saus. Schep de rest van de ricotta in kleine bergjes op de lasagne en rasp of bestrooi dit met Grana Pardano en je pijnboompitten en evt. peper naar smaak. Bak de lasagne in de oven in ca. 30 minuten bruin en gaar!

Voor het serveren wat verse basilicum blaadjes op je lasagne, hmmmm....