Vandaag iets met...Konijn!

15-12-2013 21:26

 

Kerst staat voor de deur. Iedereen heeft al zo zijn of haar ideeën over het kerstmenu. Gelukkig (of niet) word je van alle kanten geholpen aan ideeën, recepten en  complete menu’s. Wat toch weer vaak terug kom in zo’n kerstmenu is konijn. Persoonlijk vind ik aan konijn weinig aan (zou dat door  het lied Flappie komen?) Maar er zijn mensen die het lekker vinden. Konijn lijkt qua smaak en textuur op kip. Net als kikkerbillen en krokodil op kip lijken. Maar op verzoek heb ik een mooi recept om het knaagdier toch wat specialer te maken. Men neme;

Voor het pekelbad:

  • 4 konijnenbouten
  • 2 liter water                                                                
  • 100 gram (kleur)zout                       
  • 1 tak rozemarijn
  • ½  bol knoflook
  • 4 tak tijm

Kook het water en los het zout hierin op. Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Voeg de rest van de kruiden toe. Giet dit over de bouten zodat ze helemaal onder staan. Laat dit 24 uur koel staan.

Het konfijten:

Hier kan je verschillende vetsoorten voor gebruiken. Zoals ganzenvet, olijfolie of , wat goedkoper, zonnebloemolie. Uiteraard geeft het ganzenvet of olijfolie de lekkerste smaak, maar er hangt dan ook een prijskaartje aan. Zeker omdat je het vet maximaal twee keer kan gebruiken.

De Ingrediënten:

  • Vetstof (voldoende om de bouten helemaal onder te zetten)
  • ½ knoflookbol
  • 1 kaneelstok
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • 10 peperkorrels
  • 5 jeneverbessen

 

Giet de bouten af en verwijder alle kruiden. Gooi dit weg! Dep de bouten zorgvuldig droog. Doe je dit niet. Bestaat de kans dat het vocht, tijdens het konfijten,  in de vetstof gaat verrotten. Ruikt heerlijk… NOT!! Bovendien moet je weer helemaal overnieuw beginnen. Zorg dus dat die bouten goed droog zijn. Kleine moeite, groot plezier.

Smelt eventueel het vet (niet te heet!) en leg de bouten met de kruiden in een ovenschaal. Verwarm de oven tot 110 graden Celsius. Giet de vetstof voorzichtig over de bouten zodat ze helemaal onder staan. Mocht je net te weinig hebben, mag je het aanvullen met gewone olie. Zet de schaal in de oven en draai de temperatuur naar 95 graden Celcius.

Door de lage temperatuur garen de bouten heel langzaam en word de  smaak van de kruiden en het vet langzaam opgenomen door het konijn. Dit duurt een paar uur… Hou ouder het konijn, des te langer je onderweg bent. Als de bouten mooi gegaard zijn haal je de konijnenbouten  voorzichtig uit het vet en laat ze uitlekken en eventueel afkoelen.

Het mooie van konfijten is wel dat je het een aantal dagen van te voren kan doen. Zodat je met kerst de bouten alleen maar goed warm hoeft te maken. Heb je meer tijd voor leuke dingen dan de hele avond in de keuken te staan…

ps. mocht je er niet uit kunnen komen met dit recept of je hebt andere vragen. Mail me gerust:  vandaagietsmet@live.nl