Vandaag iets met... Kleur!

19-11-2013 21:25

 

Hoe gaaf is dit? Prachtige herfstkleuren op je bord. Paprika, wortel en tomaten, maar dan met hele andere kleuren dan dat je van ze gewend bent.

 

Zwarte tomaten

Behalve de donkere kleur, worden ze ook bijzondere “krachten” toegedicht. Zo zouden deze zwarte juweeltjes, de stof ’anthocyanen’ bevatten. Een antioxidant die kanker, diabetes en obesitas zou helpen bestrijden. Nogal een tomaat om u tegen te zeggen dus. De zwarte tomaat viel op doordat stoffen tijdens Amerikaanse laboratoriumtesten zeer gunstige effecten zou hebben ten behoeve van de gezondheid. Let wel het is wel Amerika hè? Daar zeiden ze ook dat roken gezond zou zijn…

De tomaten hebben een goede tomatensmaak, en mocht je het afvragen; de tomaten zijn niet genetisch gemanipuleerd, maar danken hun zwarte kleur door speciale selectietechnieken.

Bron: AGF Nederland 2013

Paprika’s sweetbites

Super lekkere mini’s die vele toepassingen kent. Ze kunnen in de soep, gegrild in een salade, gevuld met geiten- of roomkaas of gewoon zo uit de hand bij de borrel of als gezond tussendoortje.

De witte wortel

De textuur van de witte peen is stevig en bevat veel vezels wat weer goed is voor de darmflora. De peen leent zich goed voor een soep of voor puree.

De gele wortel

De gele kleur van deze wortel word bepaald door de hoge concentratie van luteïne. Het stofje wat goed is voor je ogen. Ja, wortelen zijn echt goed voor je ogen en is dus geen fabeltje.

De oranje wortel

De oranje winterwortel of bospeen die wij allemaal goed kennen heeft zijn oranje kleur te danken aan de Nederlanders. De wortel komt oorspronkelijk uit Afghanistan. Werd in de 17e eeuw door de V.O.C. verscheept naar Nederland. Als eerbetoon aan Willem van Oranje werd de wortel gekruist totdat deze oranje was. De wortel dankt zijn huidige kleur dus aan het Huis van Oranje-Nassau

De zwarte- of oerwortel

Ook wel bekend onder de muzikale namen; “purple haze” “deep purple” of purple rain”. Verliest voor merendeel zijn kleur bij het koken, tot gemarmerd paars.  Bij grillen of roosteren is dit kleurverlies minder.

De paarse wortel

Deze wortel is bekend onder de naam “betasweet” en  is ontwikkeld door een Amerikaanse professor die de oranje wortel kruiste met de zwarte oerwortel. De wortel heeft een paarse buitenkant  en een oranje binnenkant en bevat vele malen meer caroteen dan zijn oranje broertje. De wortel verliest voor merendeel zijn kleur bij het koken. Bij grillen of roosteren is de verkleuring minder.

 

Al bovenstaande wortels zijn bekend onder de verzamelnaam "vergeten groenten". Tot deze "vergeten groenten" behoren onder andere ook de peterseliewortel, kervelknol, schorseneer, gele- en chioggiabiet,  kardoen  en snijbiet. Graag ga ik een andere keer verder in op deze interessante groenten.

Recept: Tja, wat te doen met zulk mooie groenten. Eigenlijk niet veel. Lekker in hun waarde houden. Schil de wortels, en maak er mooie lange repen van door middel van een kaasschaaf of een hoefijzerddunschiller. Blancheer de repen 3 seconden in kokend water en dompel meteen in ijswater. Blancheer de lichte wortels apart van de paarse. De paarse geven af. Laat de repen uitlekken meng en maak de salade aan met een vinaigrette van basilicumolie, zout en witte aceto balsamico azijn.