Vandaag iets met... aardappelblini
27-01-2015 19:57
U heeft vast wel eens gegeten of gehoord van een blini. Een klein rond pannenkoekje die je eet met ruim belugakaviaar en die geheel wegspoelt met bubbels of een goede (fles) wodka.
Maar wist u dat blini het meervoud voor blin is? Het is dus één blin en twee blini. Het betekent zoveel als eierkoek. Dit allemaal in het Russisch. Want blini zijn nu eenmaal van Russische komaf. In Rusland zelf worden blini in allerlei formaten gegeten, ook ter grootte van een pannenkoek en worden gevuld gegeten met ragout, groenten vis of vlees. Bij ons is de kleine variant het meest bekend. Vaak in combinatie met gerookte zalm, kaviaar of andere vissoorten. Lekker als voorgerecht of als hapje.
Het hoeft dus niet zo decadent als in de eerste zin beschreven.
Gaan we nu koken.
Ingrediënten
· 25 gram gist
· 400 gram melk
· 250 gram boekweitmeel
· 60 gram eidooier
· 100 gram eiwit
· 10 gram suiker
· 100 gram roomboter
· 85 gram bloem
· Zout peper en eventueel gehakte peterselie en/of bieslook
Werkwijze
- Sla de boter met de suiker wit, bij voorkeur in een keukenmachine
- Voeg één voor één de eidooiers toe en een beetje bloem (tegen het schiften)
- Los de gist op in lauwe melk
- Voeg melk/gist toe aan het boter/dooier mengsel
- Voeg de bloem, meel peper zout en de peterselie toe en laat kloppen tot een glad mengsel
- Sla de eiwitten op en spatel door het mengsel
- Laat dit een uur rijzen
- Schep een eetlepel van het beslag in een ingevette pan laat rustig goudbruin bakken aan twee kanten



Om de blin ook te gebruiken in een andere rol, bijvoorbeeld als garnituur bij een hoofdgerecht is dit recept een variatie op basis van aardappel. Maar dit recept is ook prima te gebruiken als hapje bij de borrel of voorgerecht.
Ingrediënten
· 500 gram aardappels
· 40 gram roomboter
· 50 gram bloem
· 100 gram eidooier
· 150 gram eidooier
· 25 gram crème fraîche
· Peper, zout en evt gehakte peterselie en/of bieslook
Werkwijze
- Maak van de aardappels een droge puree
- Sla de eiwitten stijf
- Meng de puree met de overige ingrediënten
- Meng met de eiwitten
- Schep een eetlepel van het beslag in een ingevette pan laat rustig goudbruin bakken aan twee kanten

kalfentrecote op aardappelblini met gegrilde ratatouille en antiboise