Ricotta

14-11-2013 15:19

 

De Sicilianen zijn beroemd om hun cannoli. Het zoete gebak wat je op iedere hoek kan kopen en wat de kleuren draagt van de Italiaanse vlag. Deze cannoli bevat ricotta, maar wat is ricotta? Het is geen   kwark, het is geen kaas, het is geen mascarpone (ook heerlijk trouwens) en het is ook geen huttenkase. Ricotta valt daar nét tussen in. Maar wat is het dan wel? Het is een zachte, iets korrelige Italiaanse kaas  van koeien- of schapenmelk met een milde en zoetige smaak. Het verschil met de andere  zuivel is dat het  een laag zout- en vetgehalte heeft. Ricotta betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’. De naam  verwijst dan ook naar de wijze waarop ricotta gemaakt is: het wordt gemaakt van de wei die overblijft nadat  deze is gescheiden van de wrongel. (snapt u het nog?) Ricotta is dus eigenlijk geen kaas, maar een  bijproduct van de kaasbereiding. De wei vormde jarenlang een probleem omdat men niet wist hoe men er  vanaf moest komen behalve de populaire drinkyoghurt en een frisdrank. Toen werd ontdekt dat bij verhitting  de albumine in de wei samenklonterde en opnieuw een wrongel vormden. Door deze wrongel te laten uitlekken, ontstond de ricotta. Tot zover een stukje warenkennis. Gaan we nu koken!

Het dessert wat ik vandaag maak is eigenlijk heel simpel. Roer 250 gram ricotta los met 125 gram room, poedersuiker naar smaak en vanille (of vanille suiker) Doe in een glaasje wat vers fruit, op de foto gebruikte ik bosbessen en bramen. Vul het glaasje af met het ricotta mengsel en garneer met wat besjes en een beetje vanillesaus. Varieer naar hartelust!