Vandaag iets met zuurkool
18-11-2013 10:26Wie kent het niet? Onze zuurkoolstamppot! Hoewel ‘onze’. Zo ‘ons’ is die zuurkool helemaal niet . Het schijnt dat de oorsprong van zuurkool in het noorden China/Mongolië ligt. Zoals de meeste uitvindingen is ook zuurkool “per ongeluk” uitgevonden. Door fijngehakte kool te vervoeren in leren tassen, vergiste deze. En men vond dat lekker. Door handelaren werd de kool mee naar het westen genomen en daar is het, met name in Duitsland, ingeburgerd geraakt. Tegenwoordig laat men gesneden witte kool met zout verzuren/vergisten. Zetmeel en suikers in de kool worden omgezet naar melkzuur. En voila; zuurkool! Dit hele proces duurt ongeveer zes tot acht weken. Zuurkool werd ook meegenomen op de lange scheepsreizen in 1700. Dit ter voorkoming van scheurbuik, want zuurkool bevat veel vitamine C en is licht verteerbaar.
Zuurkoolschotels zijn in allerlei vormen soorten en smaken. Zo kennen we de variatie met ananas, rozijnen, kaas of perzik. Persoonlijk houd ik niet van al die exotische variaties, maar als je het lekker vind, gewoon doen!
Deze variant gaat om een zuurkoolsalade. Een prima lunchgerecht voor zowel zomer als winter. Zuurkool word geassocieerd met winter maar deze zuurkoolsalade misstaat zeker niet in de zomer. Je kan de zuurkool iets afspoelen met water als je de salade niet al te zuur wil hebben. Hou je er wel van, stoof 250 gram zuurkool in een beetje water met peper, zout en olijfolie gaar, tot de zuurkool goed zacht is. Laat de zuurkool uitlekken en afkoelen (bewaar het lekvocht!). Roer er twee eetlepels crème fraîche door en maak op smaak met peper, gehakte peterselie, paprikapoeder en eventueel iets van het zuurkoolvocht. Ik serveer de salade met gebakken zuurkoolspek en gebakken rookworst, om het winterse karakter te behouden.
