Vandaag iets met... Mug-cakes

02-11-2014 16:33

Ik zeg mug-cakes! U zegt 'wat'? Mug-cakes dus. Cakes uit een mug, een mok, en dus geen cake met een vulling van muggen. Gelukkig maar...

Sinds enige dagen ben ik verslaafd geraakt aan deze cakes. Waarom? Ze zijn supersnel en supersimpel te maken en je kan er, in tegenstelling tot hun cup-cake zusje, zonder schuldgevoel 4 van op. Hoe dat kan? Omdat deze mug-cakes geen suiker, geen koolhydraten en geen boter bevatten. Natuurlijk kan en mag dat wel , want ik gebruik ook een beetje boter in mijn recept maar je kan het gerust weglaten. En waarom ze zo snel klaar zijn? Je bereidt ze in de magnetron!

Het principe van de mug-cake is eigenlijk supersimpel. De bloem word vervangen door amandelmeel (heel fijn gemalen amandelen) de suiker word vervangen door een zoetstof of een banaan en je gebruikt bakpoeder of baksoda voor de luchtigheid. Onderstaand is een basisrecept, je kan dus naar hartenlust variëren met garnituur, zoals appel/kaneel, frambozen, met speculaaskruiden en amandelspijs, kokos, kersen, sinaasappel, rum-rozijnen enz enz.

Ik heb geen idee hoe, wie en waar op het idee is gekomen. Maar ik vind het wel wat!

Is de verwarring is nu compleet? Ik begrijp het!

Gaan we nu koken!

 

Basis recept mug-cake

  • ·         2 bananen
  • ·         4 eieren
  • ·         100 gram amandelmeel
  • ·         Zoetstof naar smaak (suiker, honing, stevia)                    
  • ·         2 theelepels bakpoeder/soda
  • ·         50 gram gesmolten boter

Pureer de banaan of knijp fijn met je handen. Meng dit met de eieren, zoetstof en amandelmeel. Als laatste de bakpoeder en gesmolten boter doorroeren. Vet je mok in en vul de mok tot de helft. Zet de mok 3 minuten in je magnetron en  controleer op gaarheid met een satéprikker. Of lekker ouderwets met een breinaald. (zo deed mijn oma dat altijd als ze cake aan het bakken was) Als de prikker er ‘droog’ uitkomt is het cake gaar, anders nog een halve minuut extra.

                                                                             

Mug-brownie recept:

  • ·         2 bananen
  • ·         1 ei
  • ·         90 gram melk
  • ·         60 gram olijfolie
  • ·         120 gram amandelmeel                                                       
  • ·         15 gram cacaopoeder
  • ·         4 theelepels bakpoeder
  • ·         2 eetlepel gehakte gemengde noten ongezouten
  • ·         2 eetlepels gehakte pure chocolade

Pureer de bananen meng dit met alle ‘natte’ ingrediënten. Meng dit vervolgens met alle ‘droge’ ingrediënten. Vet een mok in en vul tot de helft. Deze cake gaat wat meer te keer in de magnetron. Dit komt door de melk die kookt en verdampt. Niets om je zorgen over te maken! Iets laten afkoelen voor je de cake stort. Of gewoon lekker uit de mok eten.