Vandaag iets met... Garnalen in een potje
14-01-2015 21:10Potted shrimps...
Niet heel bekend in de culinaire wereld. Althans, niet dat ik weet. Ik kom het nooit ergens tegen. Misschien vind men het zonde van de garnalen, of is het moeilijk te maken. Wat ook de reden moge zijn. Ik vind ze op deze manier bereidt heerlijk en super simpel.
Potted shrimps is van oudsher een Engels gerechtje met Hollandse garnalen verzopen in roomboter, met nootmuskaat, een tikkie cayennepeper en word gegeten met brood. Prima als voorgerecht of bij de borrel. Het schijnt zelfs dé favorite dish te zijn geweest van de geestelijk vader van James Bond; Ian Flemming. Potted shrimps; shaken not stired… Maar dit ter zijde.
In eerste instantie deed mij het gerechtje denken aan rillette; vlees gekookt in vet om het zo te conserveren. De potted shrimps zou daar de decadente versie van zijn natuurlijk, want om roomboter te gebruiken om iets in te conserveren is best kostbaar.
Nu leek de roomboter mij wat te machtig en de rest van het gerechtje nogal saai. Dus is dit mijn eigen versie.
· 30 gram sjalot fijn gesnipperd
· 1 teen Knoflook fijn geraspt
· 1 theelepel gember vers geraspt
· 300 gram Hollandse garnalen
· 50 gram crème frâiche
· 1 eetlepel gesneden dragon
· 1 eetlepel gesneden bieslook
· Worcestersaus
· Nootmuskaat
· Cayennepeper
· Peper en zout
Werkwijze
sjalot met de gember en knoflook aanzetten in een beetje olijfolie, tot de sjalotjes goed gaar en zacht zijn. Dit laten afkoelen alvorens verder te verwerken. Alles goed mengen met de garnalen, kruiden en de crème frâiche, op smaak brengen en in kleine vormpjes scheppen en licht aandrukken.
Afdekken met plastic folie en op laten stijven.
Dit is een supersimpel gerechtje wat ideaal is voor een diner. Makkelijk voor te bereiden en zo af te garneren met een beetje salade.